1885. Al meer dan twintig jaar werkt Eugénie als chef-kok in het landhuis van gastronoom Dodin Bouffant. Samen creëren ze menu’s die ’s werelds grootste fijnproevers doen likkebaarden. Kaviaar op verse oesters, plakjes truffel in een geplukte haan, tarbot in melk. Het is moeilijk om niet te watertanden bij de eindeloze parade van gerechten. Hoewel haar relatie met Dodin meer is dan een werkrelatie, is Eugénie op haar vrijheid gesteld. Voor haar is het goed zoals het is, en ze laat hun relatie sudderen als een langzaam garend stoofpotje.
Met zijn bejubelde debuut ‘The Scent of Green Papaya’ toonde de Frans-Vietnamese regisseur al hoeveel poëzie er schuilt in de bereiding van maaltijden. In zijn nieuwe film is het eten opnieuw verrukkelijk in beeld gebracht met dank aan de topchefs, die hem bijstonden vóór en achter de camera. De ode aan de Franse keuken viel in de smaak in Cannes, waar Tran Anh Hung terecht de prijs voor beste regie mocht ontvangen. Een film voor fijnproevers! (bron: naar Lieven Trio, De Morgen)
FR 2023 - 145’ - regie Tran Anh Hung - cast Benoît Magimel, Juliette Binoche, e.a. - taal Frans - palmares Prijs voor beste regie, Filmfestival van Cannes
Ieder bedwelmend gerecht is een liefdesverklaring in het zinnenprikkelende ‘La passion de Dodin Bouffant’.