Water bedekt zo'n 70 % van het aardoppervlak. Daarvan is 90% diepzee. De inhoud van alle zeeën samen zou zowat 1,332 miljard kubieke kilometer bedragen.
De oceanen hebben de mens altijd gefascineerd. Ze zorgen voor leven, transport, voedsel,...
Cultuurcentrum CasinoKoksije, Natuureducatief centrum Duinenhuis, NAVIGO Visserijmuseum en Universiteit Gent sloegen de handen in elkaar voor deze ode aan de zee en zeewier.
maandag 10, 17 en 24 maart | 14:00 | i.s.m. UGent
Even tijd om stil te staan bij zeewier. Grotendeels onbekend en redelijk onbemind, maar zeewier is hip. Wellicht wordt het in de nabije toekomst een deel van ons voedsel, maar zeewier is veel meer dan een zilte hap. Lessenreeks door professoren van de UGent.
vrijdag 4 april | 19:00
zaterdag 5 april | 19:00
Kan je de wereld redden vanuit de keuken? Sien Vanmaele zoekt naar oplossingen om haar planetaire bezorgdheid te bedwingen. Ze neemt je mee op een zintuiglijke reis langs stranden en kliffen, brengt verslag uit van ontmoetingen met zeewieroogsters en zilte landbouwers en filtert de plastic soep uit haar stadsleven. Ze laat je kijken, luisteren, ruiken, voelen, proeven, maar ook snijden, stampen en mengen. Een volwaardige theatervoorstelling inclusief plantaardige (zee)maaltijd.
zondag 6 april | 15:00 | org. Natuureducatief Centrum Duinenhuis
Zeewier spoelt soms aan op het strand maar groeit ook op het strandhoofd. Wat is het? Hoe groeit het en wat kan je er allemaal mee doen? Tijdens een strandwandeling ontdekken we samen de antwoorden op deze vragen. We sluiten af met een kleine degustatie en tips om er zelf mee te experimenteren.
zondag 6 april | 10:00 | org. Navigo Visserijmuseum
Leer de kunst van koken met zeewier in de kookworkshop met Hilde Goossens. Na wat uitleg over zeewieren bereiden de deelnemers in kleinere groepjes enkele hapjes. Nadien proeven we in groep.